Přečtěte si odpovědi Michala Kortyše, lídra koalice ODS a TOP 09, na dotazy pro Český rozhlas.

Proč by měli lidé volit Vaši stranu

Protože se nám poprvé podařilo uzavřít předvolební koalici s další pravicovou parlamentní stranou. A na to parlamentní bych dal důraz, protože v krajích vzniká mnoho koalic, složených s více subjektů, o kterých však většina voličů slyšela poprvé v životě a z nichž některé vznikly pár týdnů před těmito volbami a po pár týdnech zřejmě zase zaniknou.

Strany naší koalice naopak voliči již mnoho let znají, znají i jejich program i vrcholné představitele, takže vědí, co od nás mohou očekávat.

Dovolte, abych vašim prostřednictvím poděkoval kolegům z TOP 09 za serióznost jednání, jejichž výsledkem je fakt, že konečně jde pravice do voleb společně.

Pokud vyhrajete volby, co uděláte ve vedení kraje jako první

O tom, kdo vyhraje volby rozhodnou v prvé řadě voliči a zajíci se počítají až po honu. Nicméně pokud nás zastupitelstvo zvolí do vedení kraje, budeme kontinuálně pracovat na tom, co již 4 roky v zastupitelstvu a především v radě děláme pro tento skvělý kraj

Kdo je pro Vás nejpřijatelnější koaliční partner

Na to jsem již odpověděl. Máme předvolební koalici s TOP 09. A pokud máte na mysli budoucí vedení kraje, věřím, že mezi subjekty, které se dostanou do zastupitelstva, proběhnou seriózní jednání a potom se uvidí, kdo je komu nejblíže. Takže ta otázka je vlastně předčasná.

Jaké jsou Vaše hlavní priority při řešení dopravní situace v pardubickém kraji

Priorita může být jen jedna. Ta naše je stavba přivaděčů na novou dálnici. Nedovedu si představit, že by byla doprava svedena na stávající komunikace do obcí u dálnice!

Neméně důležité je pokračovat v opravě mostů a zaměřit se více na méně významné silnice, které spojují obce a jsou už delší dobu opomíjená .

Projít výběrovým řízením na autobusové dopravce bez ztráty kytičky je pro mě a mé kolegy samozřejmostí.

Jak byste podpořili cestovní ruch v Pardubickém kraji

Jezdím takřka denně po celém našem skvělém kraji, vím dobře, že máme co nabídnout a jsou regiony, které nenajdete v jiných krajích. Máme folklór –Hlinecko, Orlické hory, kus Moravy , dvě památky Unesko a Labskou nížinu kde zapíchnete koště a druhý den vám kvete. Podporujeme významně cestovní ruch už nyní. Ale měli bychom to dělat ještě lépe. Nemůže být ovšem na Pardubickém kraji, aby tuto aktivitu celou řídil. Naší úlohou je pustit peníze městům, obcím a aktivním občanům . Ti nejlépe vědí, jak přilákat turisty. Jsem rád, že po dlouhém váhání a namlouvání používají oba kraje značku VÝCHODNÍ ČECHY !!

Jaký je Váš plán na zajištění dostatku pitné vody pro obyvatele Pardubického kraje,

Jaký máte názor na stavbu nových přehrad?

Pardubický kraji je většinovým zdrojem voda podzemní a je nutné její zabezpečení odstraňováním starých vrtů, které mohou být zdrojem nevratného znečištění.

Podpoříme projekt na propojování vodovodních soustav na území bývalých Východních Čech. Plánuje se propojení vodovodní soustavy o délce 4,5 tisíc km s vodním dílem Želivka, která má dostatečnou kapacitu při případném výpadku vodních zdrojů v Pardubickém a Kralovehradeckém kraji. Tyto soustavy jsou už z minulosti propojeny.

Přehrady jsou pro mě závazkem a zodpovědností vůči následujícím generacím a to z toho důvodu, že vybudování a napuštění takovéto přehrady trvá 30-40 let. To znamená, že budujeme tato díla pro naše děti a vnuky, aby měli co pít.