Články

29 Zář
0

Přes „ruku na to“ nejede vlak

Senátor Michal Kortyš vede do krajských voleb koalici Občanské demokratické strany a TOP 09.

Michal Kortyš byl před dvěma lety po pro něj úspěšných volbách do Senátu rozhodnutý, že pomyslné žezlo lídra kandidátky Občanské demokratické strany předám jiným. Jenže člověk míní a život mění. „Dva roky utekly jak voda a byl jsem vyzván spolustraníky, abych je vedl do dalších voleb. Bylo to těžké rozhodování. Mojí podmínkou bylo, že si vyberu svůj tým a budou v něm generačně mladší lidé. Dát jim šanci, aby ukázali, že to umějí a jsou připraveni být platní této společnosti,“ říká lídr kandidátky ODS, která jde do krajských voleb společně s TOP 09.


Osmapadesátiletý politik si umí představit, že pokud uspěje a stane se hejtmanem, podaří se mu funkci hejtmana a senátora skloubit dohromady.
„Praha je hodně o samostudiu materiálů, které si musíte načíst a zjistit si pohled všech stran, kterých se týká projednávaný materiál. Funkci hejtmana bych určitě dělal trochu jinak než náš současný pan hejtman. Jeho aktivita je hodně nadstandardní a bez něho se na úřadě nepohne ani myš. Nechal bych více zodpovědnosti na gesčních radních a věnoval se strategii a rozvoje kraje,“ dodává Kortyš, který byl do roku 2014 osm let starostou Litomyšle.


Vystudovaný elektrotechnik se po roce 1989 dal na podnikání v oboru elektromontážních prací. Za své podnikatelské aktivity získal v roce 2002 Cenu města Litomyšle v kategorii Podnikatel roku. Na řízení firmy, natož na výměnu zásuvky mu dnes moc času nezbývá. „Ve firmě mám šikovné a pracovité lidi, kteří nějaký velký dozor nepotřebují. Spíš obráceně. Když si vezmu dovolenou a na pár dní se tam usadím, tak v tom udělám občas zmatky. Fyzicky jsem si na elektriku dlouho nesáhl. Naposledy při rekonstrukci našeho domu, ale kvůli nedostatku času to museli dodělat moji chlapi,“ přiznává Kortyš. Jeho největším koníčkem je rybaření, kde si nejvíc odpočine. A také na své chalupě ve švestkovém sadu. „Pokud se urodí, zůstane i na buchty,“ dodává se smíchem muž původem z Valašska. Jak sám říká, Valašsko dodnes zůstává v jeho povaze i v srdci. V jeho řeči se to projevuje nejen moravským nářečím. „Když si s někým dám „ruku na to“, tak přes to nejede vlak. Jako na Valašsku. Poslední dobou už to, bohužel, není takovou samozřejmostí.“


Koalice ODS a TOP 09 se chce po volbách zaměřit na všechny oblasti života v Pardubickém kraji – dopravou a zdravotnictvím počínaje a školstvím, kulturou a cestovním ruchem konče. „Všichni lidé na kandidátce jsou připraveni pracovat, aby v našem kraji zůstaly žít i naše děti a vnoučata. Kouzlo priorit totiž není ve slovech, ale v lidech.“

Zdroj: 5plus2 

Více
29 Zář
0

Kraj si může vzít letiště. Ale jen za korunu

MF DNES pokračuje v seriálu rozhovorů s lídry stran před krajskými volbami. Koalici ODS a TOP 09 vede do voleb Michal Kortyš, náměstek hejtmana pro dopravu.

PARDUBICE Když se Michal Kortyš stal před dvěma lety senátorem, poznamenal, že dva roky zbývající do konce jeho mandátu v křesle náměstka hejtmana Pardubického kraje už dokončí, protože má hodně rozdělané práce. Jenže letos koalice ODS a TOP 09 zveřejnila svoji kandidátku do krajských voleb, v níž je bývalý starosta Litomyšle opět na prvním místě jako kandidát na hejtmana.
„Před rokem jsem řekl, že bychom měli v našich řadách najít kandidáta na hejtmana. Nakonec byl požadavek, abych to vzal já, a po jistém váhání jsem to vzal,“ řekl Kortyš, který měl čtyři roky na starosti dopravu.

* Zvládnete obě funkce?

Nebyl bych první ani poslední. O penězích to není, funkci náměstka dělám za čtyřicet procent platu a stejné by to bylo v případě, pokud bych byl hejtmanem. Chci ODS v těchto volbách podržet. Navíc kdybych byl zvolen hejtmanem, určitě bych to dělal trochu jinak než ten současný (pozn. red.: Martin Netolický z ČSSD).

* Co tím myslíte?

Je hodně pracovitý, chce o všem vědět, řídit to, ale takový člověk se uštve. Dal bych radním mnohem větší prostor, je to jejich zodpovědnost, jejich práce. Věnoval bych se spíše vizím, které by měl kraj mít, a hnal to dopředu.

* Co chcete hnát dopředu?

Určitě budu usilovat o dotažení stavby dálničních přivaděčů pro D35. Dostali jsme to do vínku v roce 2017 a pracujeme na tom.

* Ale ťeď už je jasné, že je nestihnete vybudovat včas. Kde se stala chyba?

Máme maličko zpoždění, protože se nepodařilo uzavřít dohodu s některými majiteli půdy, zejména u obchvatu Dašic. Kdyby dohoda byla, přivaděče by byly otevřeny současně s dálnicí D35. Majitelům pozemků se snažíme vyjít vstříc, například u Rokytna jsme už na dobré cestě, máme i územní rozhodnutí.

* Od státu máte na přivaděče slíbené 2,7 miliardy, ale už to nestačí a budete žádat víc. Proč jste tedy část peněz využili na opravu silnice Česká Třebová – Litomyšl, což ani přivaděč není?

Plány nám komplikuje v podstatě jedna velká stavba – obchvat Chocně. Místní chtěli, abychom silnici posunuli, a to ji prodraží o 600 až 800 milionů korun. Na přivaděče jsme dostali peníze a podmínkou bylo, abychom investice rozložili do pěti let. Takže jsme zahájili opravy silnic, které potřebovaly co nejméně papírů, a peníze šly využít co nejdříve. To byl i případ silnice Česká Třebová – Litomyšl. Není to tím, že bych něco protlačoval.

* Co chcete udělat s pardubickým letištěm, které řídí město s krajem? Piráti by jej prodali soukromé firmě.

Jsem přesvědčen, že dva vlastníci jsou moc. Vždy vznikají dohady, škorpení, myslím si, že nejlepší by bylo, aby jej vlastnil kraj, ostatně jinde jsou regionální letiště také pod krajem. Radnice navíc pochopitelně nemá dost peněz, aby mohla sanovat dopravu. Jsem tedy přesvědčen, že by si kraj měl letiště od města vzít, ale za korunu.

* A město by mělo doplatit ještě kolem 140 milionů korun za terminál?

Ano. Je to drsné, chápu, ale nebudu za nikoho platit dluhy. Když mám něco koupit, a druhý společník už na to nemá, cítí se ohrožený, nehodlám mu za to ještě platit. Prostě za korunu převést. Asi nebudou souhlasit. Tak to se pak nedá nic dělat. Ale kdyby letiště bylo krajské, lépe by se mu dýchalo.

* Vznikem krajů lidé v Pardubickém kraji přišli o snadný přístup do Fakultní nemocnice v Hradci, to je handicap, který nelze jednoduše smazat. Lze to řešit?

Osobně bych se snažil vytvořit užší vztah s Fakultní nemocnicí Hradec Králové, aby byla k našim lidem přátelštější. Je podporovaná státem, má víc peněz, lepší přístrojové vybavení. Pokud u nás v kraji tak vybavení nejsme, měli bychom se s Hradcem domluvit, aby naše lidi brali. Jde o to si sednout, domluvit se a nastavit pravidla. Jak vznikly kraje, tak se všude objevily nové hranice, v dopravě, ve zdravotnictví, a pořád se tyto vztahy nenarovnaly.

* Kraj dvacet let chce něco udělat se sítí pěti nemocnic s akutní péčí, aby všichni nedělali všechno a ušetřili se lidé i peníze. S tím souhlasíte?

Ano, naše nemocnice je potřeba restrukturalizovat, aby každá z nich měla v té síti svoji roli, a investovat do přístrojové techniky.

* Jenže se nic neděje. Není to tím, že se politici bojí dělat nepopulární opatření?

Nejen politici, ale i lékaři, vedení nemocnic. Hlavním problémem je, že nám chybějí zdravotníci. Kdyby jich bylo dost, tak změny už přijdou. Pokud nám ale lékař v souvislosti s chystanými změnami řekne, že za takových podmínek u nás pracovat nebude, že půjde jinam, tak já za něj náhradu třeba na neurologii nebo v jiných oborech neseženu, to místo neobsadím. Taková změna se potom lidem dost dobře vysvětlit nedá. To raději počkám a snažím se dosáhnout změn pomoci malých kroků.

* Jaké jsou šance ODS a TOP 09 ve volbách?

Myslím si, že bychom mohli být součástí nové koalice. Pokud jde o post hejtmana, museli bychom mít hodně bodů, abychom o to hráli. To říkám otevřeně.

Zdroj: Mladá fronta DNES

Více
24 Srp
0

Proč by měli lidé volit koalici ODS a TOP 09

Přečtěte si odpovědi Michala Kortyše, lídra koalice ODS a TOP 09, na dotazy pro Český rozhlas.

Proč by měli lidé volit Vaši stranu

Protože se nám poprvé podařilo uzavřít předvolební koalici s další pravicovou parlamentní stranou. A na to parlamentní bych dal důraz, protože v krajích vzniká mnoho koalic, složených s více subjektů, o kterých však většina voličů slyšela poprvé v životě a z nichž některé vznikly pár týdnů před těmito volbami a po pár týdnech zřejmě zase zaniknou.

Strany naší koalice naopak voliči již mnoho let znají, znají i jejich program i vrcholné představitele, takže vědí, co od nás mohou očekávat.

Dovolte, abych vašim prostřednictvím poděkoval kolegům z TOP 09 za serióznost jednání, jejichž výsledkem je fakt, že konečně jde pravice do voleb společně.

Pokud vyhrajete volby, co uděláte ve vedení kraje jako první

O tom, kdo vyhraje volby rozhodnou v prvé řadě voliči a zajíci se počítají až po honu. Nicméně pokud nás zastupitelstvo zvolí do vedení kraje, budeme kontinuálně pracovat na tom, co již 4 roky v zastupitelstvu a především v radě děláme pro tento skvělý kraj

Kdo je pro Vás nejpřijatelnější koaliční partner

Na to jsem již odpověděl. Máme předvolební koalici s TOP 09. A pokud máte na mysli budoucí vedení kraje, věřím, že mezi subjekty, které se dostanou do zastupitelstva, proběhnou seriózní jednání a potom se uvidí, kdo je komu nejblíže. Takže ta otázka je vlastně předčasná.

Jaké jsou Vaše hlavní priority při řešení dopravní situace v pardubickém kraji

Priorita může být jen jedna. Ta naše je stavba přivaděčů na novou dálnici. Nedovedu si představit, že by byla doprava svedena na stávající komunikace do obcí u dálnice!

Neméně důležité je pokračovat v opravě mostů a zaměřit se více na méně významné silnice, které spojují obce a jsou už delší dobu opomíjená .

Projít výběrovým řízením na autobusové dopravce bez ztráty kytičky je pro mě a mé kolegy samozřejmostí.

Jak byste podpořili cestovní ruch v Pardubickém kraji

Jezdím takřka denně po celém našem skvělém kraji, vím dobře, že máme co nabídnout a jsou regiony, které nenajdete v jiných krajích. Máme folklór –Hlinecko, Orlické hory, kus Moravy , dvě památky Unesko a Labskou nížinu kde zapíchnete koště a druhý den vám kvete. Podporujeme významně cestovní ruch už nyní. Ale měli bychom to dělat ještě lépe. Nemůže být ovšem na Pardubickém kraji, aby tuto aktivitu celou řídil. Naší úlohou je pustit peníze městům, obcím a aktivním občanům . Ti nejlépe vědí, jak přilákat turisty. Jsem rád, že po dlouhém váhání a namlouvání používají oba kraje značku VÝCHODNÍ ČECHY !!

Jaký je Váš plán na zajištění dostatku pitné vody pro obyvatele Pardubického kraje,

Jaký máte názor na stavbu nových přehrad?            

Pardubický kraji je většinovým zdrojem voda podzemní a je nutné její zabezpečení odstraňováním starých vrtů, které mohou být zdrojem nevratného znečištění.

Podpoříme projekt na propojování vodovodních soustav na území bývalých Východních Čech. Plánuje se propojení vodovodní soustavy o délce 4,5 tisíc km s vodním dílem Želivka, která má dostatečnou kapacitu při případném výpadku vodních zdrojů v Pardubickém a Kralovehradeckém kraji. Tyto soustavy jsou už z minulosti propojeny.

Přehrady jsou pro mě závazkem a zodpovědností vůči následujícím generacím a to z toho důvodu, že vybudování a napuštění takovéto přehrady trvá 30-40 let. To znamená, že budujeme tato díla pro naše děti a vnuky, aby měli co pít.

Více
10 Čvc
0

Setkání kandidátů koalice ODS a TOP 09

V koalici to musí klapat. Proto jsme se ještě před začátkem prázdnin všichni potkali, abychom se důkladně poznali. Máme podobné cíle a názory. Přejeme si společný úspěch.

Jdeme do podzimních krajských voleb spolu jako koalice ODS a TOP 09.  #spoludokazemevic #konecnespolecne #spojenipravice

Více
16 Čvn
0

ODS a TOP 09, pravicové strany jdou do krajských voleb jako koalice

Strany ODS a TOP 09 se dohodly na společné kandidatuře v Pardubickém kraji. Koaliční kandidátka do krajského zastupitelstva ponese název ODS a TOP 09.  Lídrem kandidátky je náměstek hejtmana a senátor Michal Kortyš (ODS), za TOP 09 bude lídrem bývalý poslanec, lékař Jiří Skalický.

„Přiznám se, že jsem mnohdy nevěřil, že se to jednou stane a naše strany se dokážou dohodnout na předvolební koalici. Jsem opravdu velmi rád, že se to podařilo právě nám. Dík za to patří i panu doktoru Skalickému a panu Pilařovi a jejich schopnosti nacházet společná řešení.

A možná za to, trochu s nadsázkou, vděčíme i koronaviru, kdy jsme si všichni uvědomili, že nás všechny mnohem víc věcí spojuje, než rozděluje. Dovolte, abych ještě jednou poděkoval doktoru Skalickému, který po celou dobu stál v první linii boje s touto zákeřnou a především protivnou nemocí.

A vám novinářům, bych chtěl předem poděkovat, že o předvolebním dění budete pravidelně a samozřejmě objektivně informovat, protože v těchto volbách sehrají média ještě důležitější roli než obvykle“, řekl senátor lídr kandidátky, Michal Kortyš.

„Velmi mě těší, že vzniká koalice dvou stran, které si jsou programově i hodnotově blízké. Není to žádný účelový slepenec, ale logické předvolební spojení pravicových partnerů. Věřím, že i pro voliče bude tato koalice čitelná a předvídatelná a usnadní jim rozhodování v krajských volbách,“ říká za TOP 09 Jiří Skalický a doplňuje: “Kandidátní listina disponuje odborníky v klíčových oblastech nezbytných pro kvalitní fungování kraje.”

„Předchozí dny a týdny ukázaly, jak nečekaně a rychle se mohou naše životy změnit od základu a jakým výzvám budeme čelit – sucho, pandemie, záplavy. Bez vzájemné spolupráce, solidarity a pomoci bychom je zvládali mnohem hůře. Někdo čelil nemoci, jiní se učili „učit na dálku“, další bojovali s nedostatkem vody, mnozí vyhlíželi pomoc záchranných složek, někteří řešili existenční problémy a většině z nás chyběl obyčejný kontakt s rodinou, přáteli, návštěva kina či posilovny. 

Proto v programu koalice ODS a TOP 09, které půjdou společně do podzimních krajských voleb, přikládáme stejnou váhu všem oblastem života v Pardubickém kraji, dopravou a zdravotnictvím počínaje, přes sociální oblast, životní prostředí, zemědělství, školství, investice, podnikání až po kulturu, sport a cestovní ruch“, uvedla kandidátka a 1. místopředsedkyně Regionálního sdružení ODS Pardubického kraje Magda Křivanová.

Díky spojení TOP 09 a ODS vzniká v Pardubickém kraji zajímavá koalice, která zastaví tříštění demokratických sil. Máme ambici se společně stát nejsilnějším uskupením v krajském zastupitelstvu. S kolegy z ODS sdílíme řadu společných cílů pro náš moderní, úspěšný a přitažlivý kraj. Těším se na spolupráci,“ říká krajský předseda TOP 09 Michal Pilař.

Strany už usilovně pracují na společné předvolební kampani, která se i vlivem epidemických opatření koncentruje zejména do podzimních 5 týdnů. Strany mají zaregistrován koaliční transparentní účet, kde budou zveřejněny jak všechny příjmy, tak výdaje na kampaň. Výdaje na koaliční kampaň by neměly přesáhnout 2 mil Kč.

CV lídrů

Michal Kortyš (58) je politik a podnikatel.  Ihned po revoluci začal podnikat v oboru elektromontážních prací. A jak se dostal do politiky? „Jako podnikatel a nezávislý jsem přijal místo na kandidátce ODS a byl zvolen zastupitelem města Litomyšl“. Do roku 2014 byl osm let starostou města Litomyšle na Svitavsku. Také ve volbách v roce 2014 byl lídrem strany a potřetí získal absolutně nejvíc hlasů ze všech kandidátů. ODS však skončila na druhém místě a Kortyš byl zvolen místostarostou města, kde působil až do roku 2018. V krajských volbách 2016 získal post zastupitele Pardubického kraje a následně se stal i náměstkem hejtmana. V roce 2018 kandidoval v senátním obvodě Svitavy ve volbách do Senátu Parlamentu ČR a stal se senátorem. Odpočine si především na rybách a na své chalupě ve švestkovém sadu. Když se švestky urodí, říká, že letos zůstane i na buchty.

Jiří Skalický (65), primář oddělení klinické biochemie a diagnostiky v Pardubické nemocnici je zároveň dlouholetým zastupitelem Pardubic. V letech 2010 – 2017 byl poslancem a pracoval ve zdravotním výboru a výboru pro obranu. V témže období byl členem správní  rady VZP ČR. Dlouhodobě se věnuje výstavbě a rozvoji mezinárodního letiště v Pardubicích. Působí také jako pedagog a vyučuje na katedře biologických a biochemických věd pardubické univerzity. Podílel se na založení oboru, který vzdělává vysokoškoláky pro práci ve zdravotnických laboratořích. Aktivně působí v dostihovém klubu, zajímá ho historie, věnuje se i sportovní střelbě.

ONDŘEJ MÜLLER, KRAJSKÝ MANAŽER TOP 09

Více
12 Čvn
0

Podrobnosti o koalici ODS a TOP 09 představíme 16.6.

Strany ODS a TOP 09 se dohodly na společné kandidatuře v krajských volbách na podzim roku 2020. Podrobnosti představíme na tiskové konferenci 16.6. od 10 hod. Sledujte nás živě na našem Facebooku.

Více
11 Bře
0

ODS a TOP 09 kandidují společně v Pardubickém kraji

Prohlédněte si záznam z tiskové konference a podpisu koaliční smlouvy.

Strany ODS a TOP 09 se dohodly na společné kandidátce v Pardubickém kraji. Koaliční kandidátka ponese název ODS a TOP 09. Lídrem kandidátky bude senátor Milan Kortyš (ODS), za TOP 09 bude lídrem bývalý poslanec, lékař Jiří Skalický.

Více